تهران،میدان فاطمی
info@tolueparsian.com
021-88396118
شنبه تا چهار شنبه 8 تا 18
پایپینگ فرآیندی است که در آن انواع لوله ها، اتصالات و شیر آلات را برای راه اندازی یک سیستم و در راستای انتقال نوعی از انواع سیالات (مایع، جامد و یا گاز) از نقطه و مکانی به نقطه و مکانی دیگر، مونتاژ می کنیم. به این عملیات، پایپینگ یا سیستم لوله کشی می گویند.
از نظر عملیاتی و اجرایی سیستم لوله کشی به 3 دسته کلی تقسیم می شود. سیستم لوله کشی صنعتی (Piping)، سیستم لوله کشی شهری و ساختمانی (Plumbing) و سیستم لوله کشی خطوط انتقال (Pipe Line) که هر یک از این مقوله ها به شیوه خاص و با طراحی های گوناگونی قابل اجرا و بهره برداری هستند.
سیستم لوله کشی ممکن است از مواد مختلفی از جمله فولاد نرم، فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، برنج، مس، شیشه یا پلاستیک تشکیل شده باشد. معمولاً اتصالات و شیرآلات لوله از همان مواد لوله ساخته می شوند. انتخاب مواد و همچنین اندازه لوله به پارامترهایی مانند ماهیت سیال، فشار، دما و سرعت جریان بستگی دارد.
پایپینگ صنعتی همان لوله کشی صنعتی است که از مجموع تعدادی لوله به همراه اتصالات، شیرآلات و تجهیزات خاص در راستای انتقال سیالات تشکیل شده و گونه های متفاوتی دارد، و معمولا در مکان های خاص و به دور از سکونت اجرا می شوند مانند پتروشیمی ها، پالایشگاه ها، نیروگاه ها و دیگر اماکن که برای اجرای این نوع لوله کشی ها مناسب باشند. همانطور که گفته شد هدف از اجرای پایپینگ صنعتی، انتقال سیالات مختلف به صورت مطمئن و بهینه از یک نقطه به نقطه ای دیگر با پایین ترین نرخ هدر رفت می باشد.
امروزه با طیف وسیعی از انواع لوله ها، اتصالات و شیرآلات با سایز، متریال و جنس های مختلفی رو به رو هستیم که هر کدام مناسب با شرایطی خاص و مطابق با طیف خاصی از سیالات هستند. در این بین یک سری لوله و اتصال و شیرآلات با مواد و متریال آلیاژی مانند کاپر، نیکل، اینکونل، تیتانیوم، استنلس استیل و سایر فولاد های گران و ارزشمند برای استفاده در سیستم های خاصی که سیالات اسیدی و خطرناک را در درون خود دارند تولید می شوند.
متریال های لوله کشی صنعتی اعم از لوله، اتصال و شیرآلات همگی بر طبق استاندارد های گوناگون جهانی مانند استاندارد های ASME B31.0، ASTM، ANSI، API، EN و DIN ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرند.
سالیدورک یکی از بهترین نرم افزار های طراحی مدل و سیستم های پایپینگ صنعتی یا همان لوله کشی صنعتی است، به این منظور که طراح به کمک این نرم افزار قادر خواهد بود که مجموعه هایی از سیستم های پالایشگاهی و نیروگاهی، حرارتی و برودتی که دارای مسیر های لوله کشی، کابل کشی، بست ها، مخازن و غیره می باشند را طراحی نماید.
یک قابلیت منحصر به فرد نرم افزار سالیدورک را نسبت به هم طراز های خودش متمایز کرده، و آن هم وجود قابلیت پلاگین (Routing) بوده است، این قابلیت باعث می شود که طراح دیگر نیازی به طراحی مسیر های لوله در محیط های معمول نرم افزار نداشته و تنها با قرار دادن استاندارد لوله یا لوله هایی که در داخل مسیر پایپینگ باشند را انتخاب کرده و بعد از آن با رسم کردن مسیر پایپینگ در محیط Sketch، لوله به شکل سه بعدی نمایان می شود.
پایپینگ نیروگاهی یا لوله کشی نیروگاهی که با اصطلاح پاور پایپینگ (Power Piping) در صنعت شناخته می شود، به طور اختصاصی برای سیستم های سرمایش و گرمایش مرکزی در کارخانه های صنعتی، نیروگاه های برقی و در مقیاس های بزرگ طراحی شده و اجرا می شوند. به تعریف از استاندارد جهانی ASME مهندسین مکانیک آمریکا، سیستم های پایپینگ غیر خدماتی را به عنوان پایپینگ نیروگاهی معرفی می کنند، و لازم به ذکر است که این سیستم ها با انرژی حاصل از فعل و انغعال بخار و آب سر و کار دارند.
اصطلاحات رایج در صنعت لوله کشی صنعتی
استاندارد های ASME B31 مخصوص پایپینگ صنعتی و خطوط لوله